Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws!

Het meest succesvolle en tevens ook het meest besproken team bij BV De Haven was wel het "BMW-team".


Het begon allemaal in het najaar van 1977. Er werd een team samengesteld waaruit wel erg bijzondere ontwikkelingen zijn voortgekomen. Het team bestond uit de volgende namen:

Jaap van Veen
Michel Tijhuis Trutmans
Jaap Gest
Joop ter Bekke

Allereerst werd de naam "BMW-team" ontleend aan het feit dat het team zich veelvuldig bezig hield met het accelereren van café De Haven naar de tegenstander in tijden die zelfs in deze tijd als "onwies hard" kunnen worden omschreven.

Op het gebied van het biljarten werd er bijna alles gewonnen wat er te winnen viel.
Het eerste seizoen werd begonnen met een flitsende start. Vanaf de eerste week dat het team samenspeelde werden zeer ruime overwinningen behaald. De eindstand was er ook naar. Reeds weken voor het einde van de competitie mocht het 3e team van De Haven zich kampioen noemen. Een eindstand waar de kampioen liefst 150 winstpunten binnenhaalde.
Een ongekend hoge score. Ruepert 2 volgde op de 2e plaats met slechts 118 punten.

Het avontuur kon beginnen.

De beslissingswedstrijd werd gespeeld. De Haven 3 was niet te stuiten. Thuis tegen Teunissen had de tegenstander niets in te brengen en werden verslagen met 7-2. De uitwedstrijd was tevens voor De Haven 3, er werd gewonnen met 3-6.

De tijd was rijp voor een Gewestelijke finale. De voorbereiding verliep vlekkeloos. Het vervoer was geregeld via de vader van Jaap van Veen. Een Mercedes. Toch wat rianter als een BMW, niet dan.

Er werd 's ochtends vroeg koers gezet richting Winschoten.

Bij aankomst bleek de hele accommodatie te zijn gesloten! Na even wachten deed men de deur open; de finale kon beginnen!

En wat voor een finale........

Wat betreft de supporters was er een volkomen verrassing. Arie B., Bennie S., Rudy G., en Hans Oude A. kregen 's nachts om 4 uur bij Het Hofje tijden het (vr)eten het idee om de finalisten op te zoeken in het Verre Noorden. Nergens werd op gewacht. Er werd gewoon in noordelijke richting gereden. Hans Oude A. (chauffeur) had geen enkel vertoon van vermoeidheid en deed de rit met veel plezier. Rond 11 uur draaiden de supporters de parkeerplaats op bij de bewuste lokatie. De verrassing was compleet. De spelers volkomen verrast. De dag kon al niet meer stuk.

Er werd begonnen op ijskoude biljarts. De tent was net open, dus het een en ander was niet geregeld, tenminste niet op tijd geregeld.
De tafels waren van slechte kwaliteit.

Om op, van origine, pooltafels te spelen vond Michel Tijhuis Trutmans geen enkel probleem. De hoeken van de oude tafels waren een groot succes voor hem. Hij maakte een serie waar geen eind aan kwam. De ballen konden namelijk geen kant meer op daardat ze vast in de hoek lagen. De tegenstanders snapten er niets van. Er werd gestreden op het scherpst van de snede. Enorme zenuwen kregen bijna de overhand bij zowel De Haven als de tegenstander.

Jaap Gest had nergens last van zei hij. Hij trilde alleen zo hevig met z'n flesje Spa rood dat het inschenken ervan een onmogelijke opgave was geworden. Al met al werd het een spannende finale met een sterk begin voor De Haven.
De Haven werd eervol tweede. De droom werd geen werkelijkheid maar de dag kon niet meer kapot. Het BMW-team verliet met opgeheven hoofd de stad Winschoten.

De reis naar Hengelo kon beginnen.
De terugkomst was er één die een ieder lang zal geheugen.

In het seizoen 1978-1979 gebeurde wat het vorige seizoen voor onmogelijk werd gehouden. Ditmaal onder de naam De Haven 2 werd vroeg in het seizoen het kampioenschap verworven. De voorsprong was nog groter als het seizoen ervoor; De Haven 2 verzamelde 148 punten met op de 2e plaats 't Sluur met 97 punten.

Het leuke ervan was het feit dat De Haven 2 en de Haven 3 (ook kampioen in de C4 Klasse) tegen elkaar moesten strijden om een plaatsje bij de Gewestelijke finale te bemachtigen. De zogenaamde districtsfinale werd gewonnen door, hoe kon het ook anders, het BMW-team. Met tweemaal winst plaatste De Haven 2 zich voor de Gewestelijke eindstrijd. Hierbij was Markzicht 2 de naam van de tegenstander. De eerste wedstrijd stond gepland als thuiswedstrijd. Er werd verloren. Het vertouwen werd hierdoor dusdanig geschaad, dat het tij niet gekeerd kon worden. Ondanks het feit dat de uitwedstrijd wel gewonnen werd kon het niet verzegeld worden met een uitnodiging voor de Nationale finale.

In het seizoen 1979-1980 bleek het onmogelijke toch realiteit. Voor de derde achtereenvolgende keer gebeurde het weer. Eveneens onder de naam De Haven 2 werd het BMW-team kampioen van de C4 Klasse. Weliswaar in poule A, maar dit bleek een kwestie van tijd. Het verschil met de nummer twee was weliswaar veel kleiner als voorgaande jaren, het resultaat was er echter niet minder om. Het kampioenschap telde.

De beslissingswedstrijd in de C4 had zijn eerste team op papier staan. De tegenstander in de beslissingswedstrijd: jawel, De Haven 3!

In een ongelooflijk spannende strijd met de Haven 3, bleek er een gelijk aantal punten behaald door beide teams.
Echter door een beter percentage pakte De Haven 2 toch een plaats in de Gewestelijke finale, welke bij Stokkers in Enschede werd gehouden.

Deze finale kende voor De Haven 2 geen hoogtepunten; er werd verloren.

Het team dat vele hoogtepunten kende, bijna alle records brak binnen de club en het district, en bekendheid genoot om zijn snelle vervoermiddel, was aan het eind van zijn Latijn.
Door een beslissing van het bestuur, om de teams op gelijkwaardig moyenne te laten spelen, is besloten het BMW-team op te heffen. De spelers werden opnieuw ingedeeld in verschillende teams.


Terug naar de vorige pagina Pagina printen